Коронавирусна болест COVID-19, информация, съвети и ресурси

Коронавирусна болест (COVID-19). Също така се нарича 2019-nCov. Коронавирусната болест (COVID-19) е инфекциозно заболяване, причинено от нов вирус

Коронавирусна болест COVID-19, информация, съвети и ресурси

Коронавирусна болест COVID-19, информация, съвети и ресурси

Актуална информация и графики за разпространението на коронавируса в България


Новият корона вирус за 2019 г. вече е наречен тежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2), докато заболяването, свързано с него, се нарича COVID-19.
SARS-CoV-2, беше идентифициран в Китай в края на 2019 г. и представлява нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хора.


Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но се знае, че някои от тях влияят и на хората. След като са заразили животни, в крайна сметка те могат да бъдат предадени на хора. 
Известно е, че широк кръг животни са източник на коронавируси. Например коронавирусът в Близкия изток респираторен синдром (MERS-CoV) произхожда от камили, а тежкият остър респираторен синдром (SARS) произхожда от цивитни котки.


Новият коронавирус, открит в Китай, е генетично тясно свързан с вируса на SARS от 2003 г. и изглежда, че има сходни характеристики, въпреки че все още има ограничени данни за този вирус. 
SARS се появи в края на 2002 г. в Китай и над 8 000 случаи на SARS бяха докладвани от 33 страни за период от осем месеца. По това време един от десет души, които са се заразили от ТОРС, почина. 
Настоящата епидемия от COVID-19 причини около 10 000 съобщени случая в Китай през първия месец от огнището, като впоследствие бяха открити допълнителни случаи в Европа и други страни (виж актуализацията на настоящата ситуация ). Към този момент има твърде малко данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е COVID-19, но предварителните открития показват, че той е по-малко фатален от коронавируса на SARS. 
Докато двата вируса на SARS-CoV-2 и грип се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, двата вируса са много различни и следователно не се държат по един и същи начин. Все още е много рано да се правят изводи за това как се разпространява SARS-CoV-2, но предварителната информация показва, че SARS-CoV-2 е толкова преносим по същия начин, както са били SARS и някои други пандемични грипни щамове. ECDC изчислява, че всяка година до 40 000 души в ЕС, Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.


Към този момент има твърде малко данни, за да се каже със сигурност колко тежък е COVID-19, но предварителните открития показват, че той е по-малко фатален от коронавируса на SARS.


Докато животните са източник на вируса, сега този вирус се разпространява от един човек на друг (предаване от човек на човек). Понастоящем няма достатъчно епидемиологична информация, която да определи колко лесно и устойчиво се разпространява този вирус между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез дихателни капчици, които хората кихат, кашлят или издишват.
Инкубационният период за COVID-19 (т.е. времето между излагане на вируса и появата на симптомите) понастоящем се изчислява между два и 14 дни. На този етап знаем, че вирусът може да се предаде, когато тези заразени проявят (грипоподобни) симптоми. Все още обаче има несигурност дали леките или асимптоматични случаи могат да предават вируса. 
Ако хората с COVID-19 бъдат тествани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекцията, вероятността от трайно предаване от човек на човек в общността в ЕС е малка. Систематичното прилагане на мерките за превенция и контрол на инфекцията бяха ефективни при контролирането на коронавирусите на ТОРС и МЕРС.


На 13 февруари официалната статистика, докладвана от Китай, включва 15 141 нови случая на COVID-19, което представлява най-големият брой случаи, съобщени за един ден от началото на епидемията. Информацията от китайските служители показва, че от 13 февруари е имало промяна в начина на преброяване на случаите. Това включва всички предполагаеми случаи с клинична диагноза пневмония. Тези нови случаи не са непременно лабораторно потвърдени като COVID-19. Като се има предвид това, не можем да сравним броя на случаите, докладвани до този момент, с този нов брой и това не означава непременно, че епидемията се увеличава в Китай.От това, което знаем досега, вирусът може да причини леки грипоподобни симптоми като
 • треска
 • кашлица
 • затруднено дишане
 • болка в мускулите
 • умора
По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, синдром на остър респираторен дистрес, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични състояния изглежда са по-уязвими от тежките заболявания.


Обикновено възрастните хора и тези с основни състояния (напр. Хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.


Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, е за лечение на клиничните симптоми (напр. Температура, затруднено дишане). Поддържащите грижи (напр. Поддържаща терапия и мониторинг - кислородна терапия, лечение на течности и антивирусни лекарства) могат да бъдат много ефективни за заразените.


Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на кашлица и / или възпалено гърло и / или задух), и в 14-те дни преди началото на симптомите, вие сте били:

 • в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с COVID-19 или пътуване до район, където текущото предаване на COVID-19 в общността;
 • или сте работили или посещавали здравно заведение, в което се лекували пациенти с инфекции на COVID-19, трябва да се свържете с вашия лекар по телефона за съвет.
ECDC разработи насоки как да идентифицира съмнителни случаи и кога да започне тестване:
Близък контакт би бил човек, който живее в същото домакинство като човек, който е бил диагностициран с COVID-19, човек, който е имал контакт лице в лице или е останал в затворена среда със случай на COVID-19, или здравен работник или друго лице, предоставящо пряка грижа за случай на COVID-19, или лабораторни работници, които обработват образци SARS-CoV-2.  


Ако Вашият лекар вярва, че има нужда от лабораторен тест за SARS-CoV-2 / COVID-19, той / тя ще Ви информира за процедурата, която да следвате и ще Ви посъветва коя лаборатория може да извърши теста. Няколко лаборатории в Европа могат да обработват проби SARS-CoV-2.Когато посещавате райони с предполагаемо текущо предаване на общността, трябва: 
 • избягвайте контакт с болни хора, по-специално с такива с кашлица;
 • избягвайте да посещавате пазари и места, където се обработват живи или мъртви животни;
 • спазвайте общите правила за хигиена на ръцете и хигиена на храните;
 • измийте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
 • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изхвърляния. 
Където и да пътувате, прилагайте общи правила, уреждащи хигиената на ръцете и храните.


Уведомете органите за обществено здраве във вашия район, които ще дадат насоки за по-нататъшни стъпки. Ако развиете някакви симптоми, важно е да се обадите на вашия лекар за съвет, споменавайки, че сте били в контакт с някой с COVID-19.


Миенето и дезинфекцията на ръцете е ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохол с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.


Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от онези, които са болни към други около тях. Маските за лице обаче изглежда не са толкова ефективни в защитата на тези, които не са заразени.


Понастоящем няма ваксини срещу коронавирусите, включително SARS-CoV-2. Ето защо е много важно да се предотврати инфекция или да се съдържа по-нататъшно разпространение на инфекция.
Разработката на ваксините отнема време. Няколко фармацевтични компании работят над кандидатите за ваксина. Ще отнеме обаче месеци, преди някоя ваксина да бъде широко използвана, тъй като тя трябва да премине задълбочени тестове, за да се определи нейната безопасност и ефективност.


Грипът и SARS-CoV-2 са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болест, причинена от SARS-CoV-2 
Въпреки това, тъй като Европейският грипен сезон все още е в ход, грипната ваксина е най-добрата налична защита срещу сезонен грип и не е късно да се ваксинираме.Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) поддържа постоянен контакт с Европейската комисия, органите за обществено здраве в Китай и Световната здравна организация по отношение на оценката на това огнище. За да информира Европейската комисия и органите за обществено здраве в държавите-членки за продължаващата ситуация, ECDC публикува ежедневни обобщения и непрекъснато оценява риска за гражданите на ЕС . ECDC и СЗО са разработили технически насоки в подкрепа на държавите-членки на ЕС в техния отговор. Европейската комисия осигурява координацията на дейностите по управление на риска на равнище ЕС.


Това огнище се развива бързо и оценката на риска се променя съответно. ECDC непрекъснато оценява риска за гражданите на ЕС и можете да намерите най-новата информация в горната връзка.


Съобщават се случаи в ЕС / ЕИП / Обединеното кралство и предвид широкото движение на хора и факта, че вирусът се предава от един човек на друг, се очаква, че в Европа ще бъдат докладвани допълнителни случаи. Вижте най-новите развития на нашата страница, актуализирана ежедневно.


Две от основните причини за бързото увеличаване на броя на случаите са, че вирусът се разпространява от един човек на друг и способността за откриване на случаи се подобрява. Ето защо често се наблюдава рязко увеличение на броя на случаите по време на началната фаза на огнище на нововъзникващо заболяване. 
На 13 февруари официалната статистика, докладвана от Китай, включва 15 141 нови случая на COVID-19, което представлява най-големият брой случаи, съобщени за един ден от началото на епидемията. Информацията от китайските служители сочи, че от 13 февруари е имало промяна в начина на преброяване на случаите. Това включва всички предполагаеми случаи с клинична диагноза пневмония. Тези нови случаи не са непременно лабораторно потвърдени като COVID-19. Като се има предвид това, не можем да сравним броя на случаите, докладвани до този момент, с този нов брой и това не означава непременно, че епидемията се увеличава в Китай.


За съжаление не е възможно да се предвиди колко дълго ще продължи огнището и как епидемията ще се развива като цяло. Имаме работа с нов вирус и затова остава много несигурност. Например, не е известно дали предаването ще намалее през лятото, както се наблюдава при сезонния грип.В момента повечето случаи се докладват в Китай , като по-малък брой случаи са докладвани в някои други азиатски страни. Вероятността да се заразите в други страни в Азия понастоящем се счита за ниска и Световната здравна организация не препоръчва пътуване до тези райони. Въпреки това, огнището се развива много бързо и рискът от инфекция се променя. (Вижте списъка с райони с предполагаемо предаване на общността ). Следвайте съветите за пътуване, предоставени от органите за обществено здраве във вашата страна на пребиваване.


Когато посещавате Китай, трябва:

 • избягвайте контакт с болни хора, по-специално с такива с кашлица;
 • избягвайте да посещавате пазари и места, където се обработват живи или мъртви животни;
 • спазвайте общите правила за хигиена на ръцете и хигиена на храните;
 • измийте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
 • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изхвърляния. 
Където и да пътувате, трябва да прилагате общи правила за хигиена на ръцете и хигиена на храните.


Ако сте били в Китай и в рамките на 14 дни след завръщането си се чувствате зле, имате треска, кашлица или изпитвате задух, трябва:

 • Потърсете незабавно медицинска помощ. Преди да отидете в лекарски кабинет или спешно отделение, позвънете им и им кажете за скорошното си пътуване и вашите симптоми.
 • Избягвайте контакт с другите.
 • Уверете се, че не пътувате, докато сте болни.
 • Покрийте устата и носа си с тъкан или ръкав (не с ръце), когато кашляте или кихате. Ако имате лесен достъп до хирургични маски за лице, използвайте такава и я изхвърлете безопасно след употреба. Не забравяйте да миете ръцете си след изхвърляне на маска.
 • Следвайте подходящи правила за дезинфекция / измиване на ръцете, за да избегнете разпространението на вируса на други хора.


Ако се установи, че случаят с COVID-19 е бил в самолет, хората, изложени на риск, ще се свържат с обществените здравни органи. Ако имате въпроси относно полета, който сте взели, моля, свържете се с местния здравен орган за съвет. Рискът от заразяване в самолет не може да бъде изключен, но в момента се счита за нисък за отделен пътник. 
Рискът от заразяване на летище е подобен на този за всяко друго място, където се събират много хора.


Има доказателства, че проверката на хората на летището (известна като скрининг за влизане) не е много ефективна за предотвратяване на разпространението на вируса, особено когато хората може да не проявяват симптоми или симптомите на заболяването са много сходни с тези за други заболявания и времевата линия съвпада с повишената активност при сезонен грип в ЕС и в Китай. Обикновено се счита за по-полезно да се предостави на пристигащите на летищата ясна информация, обясняваща какво да правят, ако развият симптоми след пристигането си.За да ограничат разпространението на вируса, китайските власти са приложили редица извънредни мерки за контрол в цялата страна, включително в провинция Хубей, където е започнало огнището. Наред с други мерки те отмениха празнуването на лунната Нова година и затвориха кина и тематични паркове, за да осигурят социално дистанциране между хората. В допълнение, за да намалят движението на хора, те прекратиха обществения транспорт и затвориха международното летище Ухан Тянхе. За да наблюдават епидемията, те подобриха своята система за наблюдение. 
Мащабът на тези мерки е безпрецедентен и икономическите разходи за такива мерки за китайската икономика са значителни. Въпреки че ефективността и ефектите на тези мерки са трудни за предвиждане, се очаква те да ограничат непосредствената вероятност от по-нататъшно разпространение на вируса чрез пътници, които се връщат от провинция Хубей и Китай като цяло.


Броят на случаите, докладвани от Китай, бързо се развива. ЕКДК публикува ежедневно актуализации за броя на случаите и смъртта, докладвани в и извън Китай.Поради състоянието на здравето на животните в Китай, по-специално наличието на заразни болести по животните, само няколко живи животни и непреработени животински продукти от Китай са разрешени за внос в Европейския съюз. Няма доказателства, че някое от животните или животинските продукти, разрешени за влизане в Европейския съюз, представлява риск за здравето на гражданите на ЕС в резултат на присъствието на COVID-19 в Китай.


Както при вноса на животни и животински продукти, поради ветеринарно-санитарната ситуация в Китай, само няколко продукта от животински произход са разрешени за внос в ЕС от Китай, при условие че отговарят на строги здравни изисквания и са подложени на контроли. По същите причини пътниците, влизащи на митническата територия на ЕС, нямат право да носят в багажа си месо, месни продукти, мляко или млечни продукти. 
Няма съобщение за предаване на COVID-19 чрез храна и следователно няма доказателства, че хранителни стоки, внесени в Европейския съюз в съответствие с приложимите разпоредби за здравето на животните и общественото здраве, регулиращи вноса от Китай, представляват риск за здравето на ЕС граждани във връзка с COVID-19. Основният начин на предаване е от един човек на друг.


Настоящите изследвания свързват COVID-19 с определени видове прилеп, но не изключват участието на други животни. Няколко вида коронавируси могат да заразят животни и да се предадат на други животни и хора. Няма доказателства, че животните-компаньони (напр. Кучета или котки) представляват риск от инфекция за хората. Като обща предпазна мярка винаги е разумно да се спазват основните принципи на хигиена при контакт с животни.

Вижте повече: 

Във връзка с предотвратяване разпространението на новия Коронавирус (COVID-2019) на територията на България обръщаме внимание на симптомите, предпазните средства и мерките, които трябва да се предприемат включително и на работните места.

Моля запознайте се внимателно с текста по-долу:
Препоръчваме на работодателя:
 • Да предостави информация на работниците и служителите за Коронавирус (COVID-2019)
 • Да осигури достатъчно миещи препарати и дезинфектанти на работните места
 • За работници и служители, които имат потенциална възможност за контакт с носители на коронавируса (работещи на чужди кораби, летища, здравни заведения, митници, имащи контакт с чужди граждани и др.) да се осигурят респираторни маски клас 2 или 3
 • При информация от работник или служител за контакт с болен, посещение в страните с нарастване на броя на болните от Коронавирус (COVID-2019), при наличие на грипоподобни симптоми да не допуска същия на работа
 • Да следи информационните бюлетини на МЗ за Коронавирус (COVID-2019)
Препоръчваме на служителя / работника:
 • Да информира освен личния лекар и работодателя за контакт с болен, посещение в страните с нарастване на броя на болните от Коронавирус (COVID-2019), при наличие на грипоподобни симптоми. 
 • Да остане у дома и да ограничи контакта с близките.
 • Да прилага общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната.
 • За работници и служители, които имат потенциална възможност за контакт с носители на коронавируса ( работещи на чужди кораби, летища, здравни заведения, митници, имащи контакт с чужди граждани и др.) да използват респираторни маски клас 2 или 3.
 • Да следят информационните бюлетини на МЗ за Коронавирус (COVID-2019)
Инкубационният период на вируса е между 2 и 14 дни, но е заразен и преди проявата на симптоми, а възможно и няколко дни след възстановяване.
Вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Симптомите включват:
 • повишена температура;
 • треска;
 • болки в гърлото;
 • суха кашлица и затруднено дишане;
 • болки в мускулите;
 • отпадналост;
 • умора;
По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. 

За Коронавирус (COVID-2019) може да бъде изследван само човек, който е с грипоподобни симптоми.
При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в Националната референта лаборатория се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика. Пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Как да се предпазим от заразяване: 
 • Трябва да се избягва контакт с болни хора, особено такива с кашлица.
 • Трябва да прилагаме общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната.
 • Трябва да измиваме ръцете си със сапун и вода най-малко 20 секунди или да използваме дезинфекционен разтвор на алкохолна основа с поне 60% алкохол преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни.
 • Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях.
 • Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.
Ако гражданин е бил в Азия, Италия или други страни, в които има информация за нарастване на броя на болните от Коронавирус (COVID-2019), или е бил в пряк контакт със завърнал се от гражданин е необходимо всеки да се свърже с личния си лекар за съвет. Работодателят е длъжен да не го допуска до работа в рамките на 14 дни.
Поради предполагаемата издръжливост на вируса от няколко дни в околната среда, повърхности и зони, потенциално замърсени с Коронавирус (COVID-2019), трябва да се почистват с препарати, съдържащи антимикробни агенти с известна ефективност срещу коронавируси. 
 • Употребата на 0.1% натриев хипохлорит (разреждане 1:50 ако домашният препарат на белина е с първоначална концентрация 5%) след почистване с неутрален почистващ препарат се препоръчва за деконтаминация, въпреки че няма налични данни за ефективността му срещу Коронавирус (COVID-2019).
 • За повърхности, които могат да се увредят от натриев хипохлорит, е необходимо да се приложи 60% разтвор на етанол за деконтаминация след почистване с неутрален почистващ препарат. 
 • Почистването се извършва като се използват лични предпазни средства (ЛПС). Трябва да се спазва правилното слагане и сваляне на ЛПС. ЛПС за еднократна употреба трябва да се третират като потенциално заразни материали и да се изхвърлят правилно. 
Препоръчва се употребата на следните ЛПС при почистване на помещенията, вероятно заразени с Коронавирус (COVID-2019): 
 • Респиратори клас 2 или 3 (FFP2 or FFP3);
 • Очила или лицев шлем;
 • Водоустойчива престилка с дълги ръкави за еднократна употреба;
 • Ръкавици за еднократна употреба. 
Всички често докосвани зони, като достъпни повърхности на стени и прозорци, тоалетни чинии и повърхности в бани, трябва да се почистват внимателно. 

Министерството на здравеопазването открива телефон за въпроси, свързани с коронавируса - На телефонен номер 02 807 87 57, от Понеделник до Петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), можете да получите от лекар-епидемиолог информация свързана с Коронавирус (COVID-2019).